Oliwa z oliwek extra virgin Liocladi premium puszka 1,5 litra 0,3% | Kolebka Smaku
Oliwa z oliwek extra virgin Liocladi premium puszka 1,5l 0,3% | Kolebka Smaku

Grecka oliwa premium extra virgin 0,3% 1,5l

161,00 

SKU: GTB1500C5
Dostępność: 14 w magazynie

Grecka oliwa premium extra virgin o kwasowości 0,3%. Tłoczona z oliwek Chalkidiki. Doskonała do dań zimnych. Produkty premium wielokrotnie nagradzane na konkursach.

Na stanie

Skład

Grecka oliwa premium extra virgin Liocladi jest wytłaczana z oliwek Chalkidiki, ponadto owoce pochodzą z ekologicznej uprawy. Godnym uwagi jest fakt, że jest to oliwa najwyższej jakości tworzona z najlepszych owoców i w doskonałym czasie dojrzewania. W rezultacie smak i jakość zostały wielokrotnie nagrodzone na wielu konkursach.

Pochodzenie

Podobnie ważnym aspektem jest to, że rodzina Toleris uprawia swoje gaje oliwne na Półwyspie Chalcydyckim, gdzie niewątpliwie występuje łagodny i sprzyjający klimat.

Proces

Godnym uwagi jest fakt, że producent zbiera wszystkie owoce starannie aby ich nie uszkodzić. Zbiory rozpoczynają się w październiku, natomiast oliwa powstaje w rodzinnym młynie. Chcąc zachować najwyższą jakość oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania są rozdrabniane przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. W związku z tym powstaje wysokiej jakości oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. W rezultacie, tak wyprodukowaną oliwę pakuje się bez dalszego przetwarzania. Dodatkowo istotną rzeczą jest, że oliwę tłoczy się w ograniczonych ilościach.

Doznania

Bez wątpienia wyjątkowość tego produktu polega na jego niskiej kwasowości 0,3%, złoto-zielonkawym kolorze, trwałości oraz łagodnym profilu aromatycznym i smakowym. Ponadto ma przyjemnie gorzkawy pikantny smak który jest wyraźniejszy od oliw z wyższą kwasowością, z kropelką egzotycznych owoców (bananów) oraz świeżo skoszonej trawy. W związku z tym znacznie odróżnia ją od każdej innej greckiej oliwy, czyniąc ją wyraźnie rozpoznawalną.

Ze względu na niską kwasowość oliwy premium wynoszącą 0,3% aby zachować wszystkie korzyści smakowe i prozdrowotne zaleca się stosowanie do dań na zimno. Natomiast oliwę można również stosować do dań smażonych i gotowanych.

Właściwości

Organiczna grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały, które przyczyniają się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Oliwa wykazuje korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu –
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organiźmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 ml
Energia 3449 kJ / 824 kcal
Tłuszcze ogółem: 91,6 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 13,6 g
Tłuszcze jednonienasycone 68,6 g
Tłuszcze wielonienasycone 9,4 g
Węglowodany ogółem: 0,0 g
w tym:
Cukry 0,0 g
Błonnik 0,0 g
Białka 0,0 g
Sól 0,0 g

 

Waga 1,505 kg
Wymiary 11,5 × 6 × 27 cm
Klasa oliwy

premium

Rodzaj

oliwa extra virgin