Skład
Grecka oliwa premium extra virgin Liocladi jest wytłaczana z oliwek Chalkidiki, ponadto owoce pochodzą z ekologicznej uprawy. Godnym uwagi jest fakt, że jest to oliwa najwyższej jakości tworzona z najlepszych owoców i w doskonałym czasie dojrzewania. W rezultacie smak i jakość zostały wielokrotnie nagrodzone na wielu konkursach.
Pochodzenie
Podobnie ważnym aspektem jest to, że rodzina Toleris uprawia swoje gaje oliwne na Półwyspie Chalcydyckim, gdzie niewątpliwie występuje łagodny i sprzyjający klimat.
Proces
Godnym uwagi jest fakt, że producent zbiera wszystkie owoce starannie aby ich nie uszkodzić. Zbiory rozpoczynają się w październiku, natomiast oliwa powstaje w rodzinnym młynie. Chcąc zachować najwyższą jakość oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania są rozdrabniane przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. W związku z tym powstaje wysokiej jakości oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. W rezultacie, tak wyprodukowaną oliwę pakuje się bez dalszego przetwarzania. Dodatkowo istotną rzeczą jest, że oliwę tłoczy się w ograniczonych ilościach.
Doznania
Bez wątpienia wyjątkowość tego produktu polega na jego niskiej kwasowości 0,3%, złoto-zielonkawym kolorze, trwałości oraz łagodnym profilu aromatycznym i smakowym. Ponadto ma przyjemnie gorzkawy pikantny smak który jest wyraźniejszy od oliw z wyższą kwasowością, z kropelką egzotycznych owoców (bananów) oraz świeżo skoszonej trawy. W związku z tym znacznie odróżnia ją od każdej innej greckiej oliwy, czyniąc ją wyraźnie rozpoznawalną.
Ze względu na niską kwasowość oliwy premium wynoszącą 0,3% aby zachować wszystkie korzyści smakowe i prozdrowotne zaleca się stosowanie do dań na zimno. Natomiast oliwę można również stosować do dań smażonych i gotowanych.
Właściwości
Organiczna grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały, które przyczyniają się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Oliwa wykazuje korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach w artykule):
- z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu –
- obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
- podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
- dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- hamuje stany zapalne w organizmie
- wzmacnia układ odpornościowy
- reguluje pracę układu hormonalnego
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
- reguluje poziom glukozy we krwi
- odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
- chorób sercowo-naczyniowych
- nadciśnienia
- miażdżycy
- choroby wieńcowej
- nowotworów
- jelita grubego
- piersi
- cukrzycy typu 2
- zespołu metabolicznego
- chorób sercowo-naczyniowych
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
- korzystnie wpływa na rozwój płodu.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
---|---|
Energia 3449 kJ / 824 kcal | |
Tłuszcze ogółem: | 91,6 g |
w tym: | |
Tłuszcze nasycone | 13,6 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 68,6 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 9,4 g |
Węglowodany ogółem: | 0,0 g |
w tym: | |
Cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białka | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |