Smaczna i zdrowa oliwa grecka

Grecka oliwa świetnie nadaje się do zastąpienia innych tłuszczów w kuchni. Wykazuje wyższe właściwości prozdrowotne niż olej, a szerokie zastosowanie sprawia, że może być używana do niemal każdej potrawy. Oliwa z oliwek grecka wytłaczana jest z owoców dojrzewających w pełnym słońcu, dzięki czemu jest w pełni naturalna. Oliwa grecka wolna od sztucznych dodatków zachowuje wszelkie walory owoców, także smakowe. Jej wyjątkowy aromat sprawia, że zdrowe, pełne witamin posiłki pozostają niebywale smaczne. Doskonałym dodatkiem do wielu potraw jest także smakowa grecka oliwa z oliwek

Z czego powstaje grecka oliwa z oliwek?

Każdy owoc ma swoje potrzeby. Aby wyrósł smaczny i pełen witamin, musi mieć zapewnione idealne warunki wzrostu. Nasza najlepsza oliwa z oliwek i inne greckie produkty powstają z owoców mających zapewniony odpowiedni dla nich poziom nasłonecznienia oraz wilgoci. Także podczas zbiorów zachowywana jest wyjątkowa ostrożność, aby owoce nie uległy uszkodzeniu. Dostępna u nas grecka oliwa jest dzięki temu wyjątkowo dobra, pełna witamin oraz innych substancji mających korzystny wpływ na zdrowie. W celu zachowania właściwości, jakie wykazuje grecka oliwa z oliwek, sprzedajemy ją w szklanych butelkach lub metalowych puszkach, utrzymujących jakość produktu. Oferujemy również oliwy greckie i hiszpańskie w plastikowych butelkach.

Wyświetlanie 1–9 z 33 wyników

Grecka oliwa – Rodzina Toleris

Rodzina Toleris stoi za sukcesem marki Liocladi, dlatego ich greckie oliwy to klasa sama w sobie. Rodzinne gaje oliwne są położone w północnej części Grecji na Półwyspie Chalcydyckim, niedaleko miasta Saloniki. Ze względu na wysokie nasłonecznienie, łagodne warunki klimatyczne i doskonałe gleby sprawiają, że owoce tego regionu są wyjątkowe, mają doskonały smak i aromat.

Zielone oliwki greckie Chalkidiki

W gajach oliwnych rosną oliwki Chalkidiki. Owoce tej odmiany charakteryzują się wydłużonym kształtem, są duże, mięsiste oraz zielone. Najczęściej występują w północnej części Grecji. Zielone oliwki Chalkidiki są najlepszą przystawką.

Zbiory oliwek

Zbiory owocu rozpoczynają się w październiku. W pierwszym okresie zbiorów, gdy owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały w młynie rodziny Toleris powstają najwyższej jakości oliwy extra virgin. Podczas zbiorów zachowane są wszelkie środki ostrożności aby zbierane owoce nie zostały uszkodzone. Dla zachowania najwyższej jakości oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania rozdrabnia się przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. Tak powstaje wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin.

Oliwy Liocladi

Oliwy wyróżniają się smakiem egzotycznych owoców, świeżo skoszoną trawą oraz delikatnym aromatem i złocistozielonym kolorem. Smak oliwy premium został doceniony na wielu konkursach i niewątpliwie deklasuje inne greckie oliwy. Ponadto produkty Liocladi posiadają certyfikat aCert, gdyż są oliwami organicznymi tłoczonymi z ekologicznej uprawy gajów oliwnych.

Kategoria oliw

W kategorii greckich oliw znajdują się produkty o różnej kwasowości od poniżej 0,2% do 0,5%. Im niższa kwasowość tym wyższa jakość płynnego złota. Oliwy o kwasowości do 0,3% włącznie są oliwami premium i ze względu na najwyższą zawartość polifenoli zaleca się stosowanie ich do dań na zimno. Natomiast oliwy o kwasowości powyżej 0,3% można śmiało stosować do dań na zimno jak i na ciepło. Najnowsze badania wykazały, że prawdziwa oliwa extra virgin jest najlepszym tłuszczem do smażenia i gotowania. Ma najwyższą temperaturę spalania oraz wraz ze wzrostem temperatury oliwy, najdłużej zachowuje swoje właściwości pro zdrowotne.