Wyświetlanie 1–12 z 26 wyników

Grecka oliwa – Rodzina Toleris

Rodzina Toleris stoi za sukcesem marki Liocladi, dlatego ich greckie oliwy to klasa sama w sobie. Rodzinne gaje oliwne są położone w północnej części Grecji na Półwyspie Chalcydyckim, niedaleko miasta Saloniki. Ze względu na wysokie nasłonecznienie, łagodne warunki klimatyczne i doskonałe gleby sprawiają, że owoce tego regionu są wyjątkowe, mają doskonały smak i aromat.

Zielone oliwki greckie Chalkidiki

W gajach oliwnych rosną oliwki Chalkidiki. Owoce tej odmiany charakteryzują się wydłużonym kształtem, są duże, mięsiste oraz zielone. Najczęściej występują w północnej części Grecji. Zielone oliwki Chalkidiki są najlepszą przystawką.

Zbiory oliwek

Zbiory owocu rozpoczynają się w październiku. W pierwszym okresie zbiorów, gdy owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały w młynie rodziny Toleris powstają najwyższej jakości oliwy extra virgin. Podczas zbiorów zachowane są wszelkie środki ostrożności aby zbierane owoce nie zostały uszkodzone. Dla zachowania najwyższej jakości oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania rozdrabnia się przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. Tak powstaje wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin.

Oliwy Liocladi

Oliwy wyróżniają się smakiem egzotycznych owoców, świeżo skoszoną trawą oraz delikatnym aromatem i złocistozielonym kolorem. Smak oliwy premium został doceniony na wielu konkursach i niewątpliwie deklasuje inne greckie oliwy. Ponadto produkty Liocladi posiadają certyfikat aCert, gdyż są oliwami organicznymi tłoczonymi z ekologicznej uprawy gajów oliwnych.

Kategoria oliw

W kategorii greckich oliw znajdują się produkty o różnej kwasowości od poniżej 0,2% do 0,5%. Im niższa kwasowość tym wyższa jakość płynnego złota. Oliwy o kwasowości do 0,3% włącznie są oliwami premium i ze względu na najwyższą zawartość polifenoli zaleca się stosowanie ich do dań na zimno. Natomiast oliwy o kwasowości powyżej 0,3% można śmiało stosować do dań na zimno jak i na ciepło. Najnowsze badania wykazały, że prawdziwa oliwa extra virgin jest najlepszym tłuszczem do smażenia i gotowania. Ma najwyższą temperaturę spalania oraz wraz ze wzrostem temperatury oliwy, najdłużej zachowuje swoje właściwości pro zdrowotne.