Cooperativa Olivarera
Hiszpańskie oliwy z oliwek extra virgin marki Monteoliva to klasa sama w sobie. Niewątpliwie za sukcesem marki stoi spółdzielnia plantatorów oliwek Cooperativa Olivarera Virgen de la Sierra de Cabra S.C.A. Ważnym aspektem jest, że gaje oliwne spółdzielni znajdują się w Andaluzji m.in. w miejscowości Baena (prowincja Kordoba). Oliwy tłoczone z oliwek pochodzących tego regionu posiadają certyfikat chronionej nazwy pochodzenia. Natomiast jakość produktów z tym certyfikatem jest doskonale znana i ceniona. Przede wszystkim w Andaluzji panuje klimat podzwrotnikowy morski, zimy są ciepłe i deszczowe, a okresy letnie suche i gorące. W tym klimacie umiarkowanie ciepłym rosną oliwki z których tłoczona jest wspaniała oliwa.
Oliwki spółdzielców
Oliwy premium powstają z połączenia czterech odmian oliwek: głównie Hojiblanca i w niewielkiej proporcji Picual, Picudo oraz Castacabra. Natomiast zwykłe oliwy powstają z pomieszania 5 lub 6 odmian. Niektóre odmiany oliwek uprawiane przez spółdzielców to:
Hojiblanca są duże i mają okrągły kształt, aromatem nawiązują do świeżo skoszonej trawy, karczocha i roślin aromatycznych, w smaku jest słodka z lekka goryczką i bardzo lokalnym posmakiem owocowym.
Picual to duże, podłużne oliwki zakończone dzióbkiem, w smaku wyczuwalna jest oliwka z liśćmi drzewa oliwnego oraz wyczuwalne jest lekkie swędzenie i goryczka.
Picudo to również duży owoc o podłużnym, lekko wygiętym i spiczastym kształcie, w smaku są delikatne z nutami zielonego jabłka oraz liścia oliwki.
Arbequina posiada małe, okrągłe owoce, które zapewniają słodką i delikatną owocową oliwę w której nie występują gorzkie i pikantne smaki.
Zbiory oliwek
Zbiory owoców rozpoczynają się w październiku. W pierwszym okresie zbiorów, gdy owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały w młynie Spółdzielni powstają najlepszej jakości oliwy extra virgin. Do zbiorów oliwek wykorzystywane są najwyższej klasy specjalistyczne maszyny aby nie uszkodzić owoców. Dla zachowania najwyższej jakości oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania rozdrabnia się przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu, temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. Tak powstaje wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin.
Oliwy Monteoliva
Smak oliwy premium został doceniony na wielu konkursach i niewątpliwie deklasuje inne hiszpańskie oliwy. Nie bez przyczyny oliwy Monteoliva znajdują się w TOP 100 najlepszych oliw na świecie. Charakterystyczne są aromaty zielonych owoców średnio wysokiej intensywności. Ponadto znajdziemy aromaty zielonej oliwki, liścia drzewa oliwnego oraz rośliny pomidora. W smaku poczujemy lekką gorycz o średniej intensywności, charakterystyczną dla odmiany Hojiblanca. Na podniebieniu pojawiają się zielone nuty liścia oliwki, do którego dodano allozę. Jest to czysta oliwa o średnio wysokiej trwałości. Posiada barwę złotozielonkawą o smaku dość zrównoważonym, świeżym i przyjemnym dla podniebienia. Niewątpliwie to produkt najwyższej jakości, który nie tylko przeszedł rygorystyczne wymogi dotyczące chronionej nazwy pochodzenia, ale także został przetestowany i oceniony przez ekspertów w różnych konkursach.
Kategoria oliw
W kategorii Hiszpańskie oliwy z oliwek extra virgin znajdziemy produkty oznaczone jako premium oraz zwykłe oliwy. Produkty premium nagradzane charakteryzują się bogatym i wyrazistym smakiem. Ze względu na najwyższą zawartość polifenoli zaleca się stosowanie ich do dań na zimno. Natomiast oliwy bez oznaczenia premium można śmiało stosować do dań na zimno jak i na ciepło. Najnowsze badania wykazały, że prawdziwa oliwa extra virgin jest najlepszym tłuszczem go smażenia i gotowania. Ma najwyższą temperaturę spalania oraz wraz ze wzrostem temperatury oliwy, najdłużej zachowuje swoje właściwości pro zdrowotne.