Oliwa z oliwek extra virgin Liocladi premium puszka 3L 0,2% | Kolebka Smaku
Oliwa z oliwek extra virgin Liocladi premium puszka 3L 0,2% | Kolebka Smaku

Oliwa extra virgin organiczna Grecja PREMIUM 0,2% 3l

341,00 

SKU: GTB3000B3
Dostępność: 8 w magazynie

Oliwa extra virgin organiczna pochodząca z Grecji o bardzo niskiej kwasowości 0,2%. Tłoczona z oliwek Chalkidiki. Oliwa klasy premium wielokrotnie nagradzana.

Na stanie

Skład

Oliwa extra virgin organiczna pochodząca z Grecji Liocladi jest wytłaczana z oliwek Chalkidiki, ponadto z ekologicznej uprawy. Godnym uwagi jest fakt, że jest to oliwa najwyższej jakości tworzona z najlepszych owoców i w doskonałym czasie dojrzewania. W rezultacie smak i jakość zostały wielokrotnie nagrodzone na wielu konkursach.

Pochodzenie

Podobnie ważnym aspektem jest to, że rodzina Toleris uprawia swoje gaje oliwne na Półwyspie Chalcydyckim, gdzie niewątpliwie występuje łagodny i sprzyjający klimat.

Proces

Godnym uwagi jest fakt, że producent zbiera wszystkie owoce starannie aby ich nie uszkodzić. Zbiory rozpoczynają się w październiku, natomiast oliwa powstaje w rodzinnym młynie. Chcąc zachować najwyższą jakość oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania są rozdrabniane przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. W związku z tym powstaje wysokiej jakości oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. W rezultacie, tak wyprodukowaną oliwę pakuje się bez dalszego przetwarzania. Dodatkowo istotną rzeczą jest, że oliwę tłoczy się w ograniczonych ilościach.

Doznania

Bez wątpienia wyjątkowość tego produktu polega na jego niskiej kwasowości 0,2%, złoto-zielonkawym kolorze, trwałości oraz łagodnym profilu aromatycznym i smakowym. Ponadto ma delikatny, przyjemnie gorzkawy pikantny smak, z kropelką egzotycznych owoców (bananów) oraz świeżo skoszonej trawy. W związku z tym znacznie odróżnia ją od każdej innej greckiej oliwy, czyniąc ją wyraźnie rozpoznawalną.

Właściwości

Grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra, jest ekstrahowana z około 15 kg oliwek, ponadto jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały, które przyczyniają się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Oliwa wykazuje korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach w artykule):

    • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu –
      • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
      • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
    • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 ml
Energia 3449 kJ / 824 kcal
Tłuszcze ogółem: 91,6 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 13,6 g
Tłuszcze jednonienasycone 68,6 g
Tłuszcze wielonienasycone 9,4 g
Węglowodany ogółem: 0,0 g
w tym:
Cukry 0,0 g
Błonnik 0,0 g
Białka 0,0 g
Sól 0,0 g

 

Waga 3,100 kg
Wymiary 15 × 12 × 22 cm
Klasa oliwy

premium

Pojemność

3l

Rodzaj

oliwa extra virgin