Oliwa extra virgin smakowa cytrynowa z Grecji 250 ml

29,00 

SKU: GTS0250SL1
Dostępność: 5 w magazynie
Udostępnij:

Grecka oliwa z oliwek extra virgin smakowa cytrynowa. Tłoczona z oliwek Chalkidiki. Idealna do szpinaku, zieleniny, ryb, gotowanych warzyw, marynat, roślin strączkowych, lodów waniliowych wraz z solą. Produkty premium wielokrotnie nagradzane na konkursach.

Na stanie

Skład

Oliwa extra virgin o smaku cytrynowym pochodząca z Grecji Liocladi jest wytłaczana z oliwek Chalkidiki, ponadto z ekologicznej uprawy. Godnym uwagi jest fakt, że jest to oliwa najwyższej jakości tworzona z najlepszych owoców i w doskonałym czasie dojrzewania. W rezultacie smak i jakość zostały wielokrotnie nagrodzone na wielu konkursach.

Pochodzenie

Podobnie ważnym aspektem jest to, że rodzina Toleris uprawia swoje gaje oliwne na Półwyspie Chalcydyckim, gdzie niewątpliwie występuje łagodny i sprzyjający klimat.

Proces

Godnym uwagi jest fakt, że producent zbiera wszystkie owoce starannie aby ich nie uszkodzić. Zbiory rozpoczynają się w październiku, natomiast oliwa powstaje w rodzinnym młynie. Chcąc zachować najwyższą jakość oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania są rozdrabniane przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. W związku z tym powstaje wysokiej jakości oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. W rezultacie, tak wyprodukowaną oliwę pakuje się bez dalszego przetwarzania. Dodatkowo istotną rzeczą jest, że oliwę tłoczy się w ograniczonych ilościach.

Doznania

Bez wątpienia wyjątkowość tego produktu polega na połączeniu oliwy z cytrynami. W związku z tym otrzymujemy oliwę, która jest idealna do szpinaku, zieleniny, ryb, gotowanych warzyw, marynat, roślin strączkowych, lodów waniliowych wraz z solą.

Właściwości

Organiczna grecka oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały, które przyczyniają się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Oliwa wykazuje korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu –
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 ml
Energia 3700 kJ / 896 kcal
Tłuszcze ogółem: 100 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 15 g
Tłuszcze jednonienasycone 78 g
Tłuszcze wielonienasycone 7 g
Węglowodany ogółem: 0,0 g
w tym:
Cukry 0,0 g
Błonnik 0,0 g
Białka 0,0 g
Sól 0,0 g

 

Waga 0.5 kg
Wymiary 4.5 × 4.5 × 14 cm
Klasa oliwy

smakowa

Pojemność

250 ml

Rodzaj

oliwa extra virgin

Nie ma jeszcze żadnych opinii.

Tylko zalogowani użytkownicy, którzy kupili ten produkt, mogą zostawić opinię.