Pochodzenie
Oliwki czarne naturalne (Konservolia) to małe, okrągłe i mięsiste owoce, które charakteryzują się cimnofioletową lub ciemnobrązową barwą. Ponadto są bardzo miękkie. Podobnie jak oliwki Kalamata przez wielu uznawana za królową oliwek. Oliwki są naturalnie dojrzałe i nie były poddawane chemicznemu procesowi oksydowania (utleniania, czyli nadawania czarnej barwy zielonym oliwkom).
Rozmiar
Large 231 – 280 szt./ kg
Skład
Oliwki, woda, sól. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.
Zawartość
Porcji w opakowaniu: 30
Rozmiar 1 porcji: 2 oliwki (15 g)
Propozycja podania
Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.
Proces
Zbiory rozpoczynają się gdy owoce zmieniają barwę z zielonej na ciemnofioletową lub ciemnobrązową. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek.
Doznania
Konservolia przez wielu smakoszy jest uznawana za najszlachetniejszą oliwkę. Smak jest wyjątkowy i bardziej wyrazisty od wielu odmian czarnych oliwek. Jest bogaty, lekko kwaskowaty oraz czasami określany jako owocowy.
Właściwości
Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):
- z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
- obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
- podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
- dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- hamuje stany zapalne w organizmie
- wzmacnia układ odpornościowy
- reguluje pracę układu hormonalnego
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
- reguluje poziom glukozy we krwi
- odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
- chorób sercowo-naczyniowych:
- nadciśnienia
- miażdżycy
- choroby wieńcowej
- nowotworów:
- jelita grubego
- piersi
- cukrzycy typu 2
- zespołu metabolicznego
- chorób sercowo-naczyniowych:
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
- korzystnie wpływa na rozwój płodu.
Wartości odżywcze w 100 g | |
---|---|
Energia 333 kJ / 80 kcal | |
Tłuszcze ogółem: | 33,3 g |
w tym: | |
Tłuszcze nasycone | 3,3 g |
Węglowodany ogółem: | 6,7 g |
w tym: | |
Cukry | 0,0 g |
Sól | 1533 mg |