-50%

Oliwki czarne nieoksydowane z pestką 450 g – słoik 750 ml

11,00 

SKU: GGQ0750CC0
Dostępność: 31 w magazynie

Oliwki czarne nieoksydowane Konservolia pochodzące z Półwyspu Peloponez, w Grecji. Przez wielu smakoszy uznawane za królową oliwek. Doskonała do jajecznicy, sałatek, makaronów oraz pizzy.

Najlepiej spożyć przed: luty 2024

Na stanie

Pochodzenie

Oliwki czarne naturalne (Konservolia) to małe, okrągłe i mięsiste owoce, które charakteryzują się cimnofioletową lub ciemnobrązową barwą. Ponadto są bardzo miękkie. Podobnie jak oliwki Kalamata przez wielu uznawana za królową oliwek. Oliwki są naturalnie dojrzałe i nie były poddawane chemicznemu procesowi oksydowania (utleniania, czyli nadawania czarnej barwy zielonym oliwkom).

Rozmiar

Large 231 – 280 szt./ kg

Skład

Oliwki, woda, sól. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.

Zawartość

Porcji w opakowaniu: 30

Rozmiar 1 porcji: 2 oliwki (15 g)

Propozycja podania

Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.

Proces

Zbiory rozpoczynają się gdy owoce zmieniają barwę z zielonej na ciemnofioletową lub ciemnobrązową. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek.

Doznania

Konservolia przez wielu smakoszy jest uznawana za najszlachetniejszą oliwkę. Smak jest wyjątkowy i bardziej wyrazisty od wielu odmian czarnych oliwek. Jest bogaty, lekko kwaskowaty oraz czasami określany jako owocowy.

Właściwości

Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych:
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów:
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 g
Energia 333 kJ / 80 kcal
Tłuszcze ogółem: 33,3 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 3,3 g
Węglowodany ogółem: 6,7 g
w tym:
Cukry 0,0 g
Sól 1533 mg

 

Waga 0,85 kg
Wymiary 9 × 9 × 14 cm
Waga oliwek i warzyw

450 g

Rodzaj

oliwki czarne