Oliwki drylowane – smaczny dodatek do wielu potraw
Oliwki drylowane są naszą propozycją na wiele okazji i do różnego rodzaju dań. Jeśli lubisz ich smak, z pewnością powinieneś mieć je zawsze w swojej kuchni. Doskonale nadają się zarówno do sałatek, jak i różnego rodzaju przekąsek. Pochodzące z Grecji, wyróżniają się wyjątkowym smakiem, który zamieni zwyczajny obiad w prawdziwą ucztę kulinarną.
Wybierz oliwki, które idealnie trafią w Twój gust
U nas możesz zdecydować się na oliwki w zalewie, zarówno te zielone, czarne, jak i fioletowe (klasyfikowane jako czarne) oliwki Kalamata drylowane. Są one doskonałą propozycją do wielu dań. Oprócz walorów smakowych mają też walory prozdrowotne – zawierają minerały i przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Oliwki zielone drylowane a oliwki Kalamata
Zielone oliwki to rodzaj Chalkidiki, które są dużymi owocami. Zbiera się je ręcznie, od września. Są idealnym dodatkiem do pizzy, różnego rodzaju makaronów czy jajecznicy. W sklepie kolebkasmaku.pl możesz wybrać też inny rodzaj drylowanych oliwek – oliwki kalamata fioletowe, mające kształt migdałów i wyróżniające się charakterystyczną, ciemnofioletową barwą. Ten rodzaj oliwek drylowanych uprawiany jest w wielu miejscach na świecie. Zbierane są, gdy zielone owoce zmieniają swoją barwę na ciemnofioletową. W smaku Kalamata jest lekko kwaskowata, przez co wielu uważa, że jest ona królową oliwek.
A Ty, na które oliwki się zdecydujesz?
Choć w polskiej kuchni pewnie najczęściej możemy spotkać właśnie oliwki drylowane, zachęcamy też do zapoznania się z naszą pełną ofertą. Znajdują się tu m.in. oliwy z oliwek w puszce, pyszne oliwki nadziewane czy też hiszpańskie oliwy z oliwek extra virgin. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.