Oliwki Kalamata fioletowe z pestką 250 g

14,00 

SKU: GGW0250KC0
Dostępność: 40 w magazynie
Udostępnij:

Oliwki Kalamata fioletowe pochodzące z Półwyspu Peloponez, w Grecji. Przez wielu smakoszy uznawana za najszlachetniejszą odmianę. Doskonała do jajecznicy, sałatek, makaronów oraz pizzy.

Na stanie

Pochodzenie

Oliwki Kalamata (Kalamon) to duże i mięsiste owoce w kształcie migdałów, które charakteryzują się cimnofioletową barwą. Przez wielu uznawana za królową oliwek. Ich potoczna nazwa pochodzi od miasta Kalamata na południu Peleponez w Grecji. Zgodnie z prawem termin „Kalamata” jest nazwą chronioną i odnosi się do regionu Grecji, w kórym oliwki są uprawiane. W rzeczywistości jest to odmiana Kalamon i jest uprawiana w wielu miejscach na całym świecie. Drzewa oliwne posiadają dwukrotnie większe liście w porównaniu do innych pospolitych odmian i są bardziej podatne na zimno.

Rozmiar

Large 231-260 szt./ kg

Skład

Oliwki, sól, kwas octowy, olej słonecznikowy. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.

Zawartość

Porcji w opakowaniu: 17

Rozmiar 1 porcji: 3 oliwki (15 g)

Propozycja podania

Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.

Proces

Zbiory rozpoczynają się gdy owoce zmieniają barwę z zielonej na ciemnofioletową. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek. Pomimo cienofioletowej barwy są klasyfikowane jako czarne oliwki.

Doznania

Kalamata przez wielu smakoszy jest uznawana za najszlachetniejszą oliwkę. Smak jest wyjątkowy i bardziej wyrazisty od wielu odmian czarnych oliwek. Jest bogaty, lekko kwaskowaty oraz czasami określany jako owocowy.

Właściwości

Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych:
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów:
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 g
Energia 300 kJ / 72 kcal
Tłuszcze ogółem: 33,3 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 3,3 g
Węglowodany ogółem: 13,3 g
w tym:
Cukry 0,0 g
Sól 1733 mg

 

Waga 0.3 kg
Wymiary 24 × 15 × 3 cm
Rodzaj

oliwki fioletowe

Waga oliwek i warzyw

250 g

Nie ma jeszcze żadnych opinii.

Tylko zalogowani użytkownicy, którzy kupili ten produkt, mogą zostawić opinię.