Oliwki Kalamata to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Wyróżniające się delikatną, purpurową barwą, o charakterystycznym, łezkowym kształcie zachwycają mięsistym miąższem oraz oryginalnym, kwaskowym smakiem. Chętnie spożywane jako bogata w naturalne składniki odżywcze przekąska z powodzeniem sprawdzą się jako dodatek do ulubionych potraw, nadając im śródziemnomorskiego klimatu.
Oliwki Kalamata – najszlachetniejsza grecka przekąska
Kalamata oliwki są powszechnie uznawane za najszlachetniejszą, a zarazem najpopularniejszą odmianę greckich owoców. Swoją nazwę zawdzięczają regionowi oraz miastu Kalamata, który znajduje się na Peloponezie w Grecji. Charakteryzujące się niemalże czarną barwą fioletowe oliwki w przeciwieństwie do odmian znanych nam ze sklepowych półek dojrzewają w sposób naturalny, co przekłada się również na wyczuwalną goryczkę w ich smaku. Poddawane procesowi konserwacji uchodzą za podstawowy element w kuchni greckiej, pozwalając na przygotowanie niepowtarzalnych w smaku przekąsek, sałatek, past oraz zapiekanek.
Fioletowe oliwki jako źródło dobroczynnych właściwości
Greckie oliwki Kalamata to nie tylko przekąska gwarantująca niepowtarzalne doznania smakowe, ale przede wszystkim pozytywnie wpływająca na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wszystko za sprawą zawartych w nich witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Uwzględnienie fioletowych oliwek w codziennej diecie może przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego, zahamowania procesów zapalnych i rozwoju miażdżycy, a nawet spowolnienia procesów starzenia. Co ciekawe, pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, a zarazem niskiej zawartości węglowodanów oliwki Kalamata są niskokaloryczne.
Greckie oliwki Kalamata – potrawy pełne smaku i aromatu
Jeśli kuchnia śródziemnomorska nie jest Ci obca i chętnie przygotowujesz posiłki z pomocą greckich produktów, to Kalamata oliwki dostępne w naszym sklepie z pewnością zaspokoją Twoje kubeczki smakowe. Oferujemy oliwki Kalamata bez pestek, z pestką oraz krojone w zalewie, które wzbogacą każdy Twój posiłek. Świetnie będą się komponować w połączeniu z sałatką grecką, deską białych serów, włoskim makaronem, domowej roboty pizzą, a nawet Twoją popisową jajecznicą. Podobnie jak oliwki zielone można je spożywać również jako aperitif bądź przystawka, aby w pełni doświadczyć ich niepowtarzalnego, lekko kwaskowatego smaku. W naszym sklepie internetowym znajdziesz oliwki Kalamata pakowane próżniowo w torebki o wadze 250 g oraz w słoikach o różnej pojemności – od 750 ml, przez 1,6 l i 2 l, do 3 l.