-50%

Oliwki mix drylowane 420 g – słoik 750 ml

12,50 

SKU: GGQ0750MD0
Dostępność: 23 w magazynie

Mieszanka oliwek: fioletowe Kalamata, zielone Chalkidiki. Doskonałe do jajecznicy, sałatek, makaronów oraz pizzy.

Najlepiej spożyć przed: luty 2024

Na stanie

Mieszanka oliwek

Fioletowe Kalamata, zielone Chalkidiki.

Pochodzenie

Oliwki Kalamata (Kalamon) to duże i mięsiste owoce w kształcie migdałów, które charakteryzują się cimnofioletową barwą. Przez wielu uznawana za królową oliwek. Ich potoczna nazwa pochodzi od miasta Kalamata na południu Peleponez w Grecji. Zgodnie z prawem termin „Kalamata” jest nazwą chronioną i odnosi się do regionu Grecji, w kórym oliwki są uprawiane. W rzeczywistości jest to odmiana Kalamon i jest uprawiana w wielu miejscach na całym świecie. Drzewa oliwne posiadają dwukrotnie większe liście w porównaniu do innych pospolitych odmian i są bardziej podatne na zimno.

Oliwki zielone Chalkidiki to duże i mięsiste owoce o owalnym kształcie. Rosną wyłącznie w Grecji na Półwyspie Chalcydyckim. Charakteryzują się znakomitymi walorami smakowymi i są bardzo popularne na greckich stołach.

Rozmiar

Extra Large 201-230 szt./ kg

Skład

Oliwki, sól, kwas octowy, kwasek cytrynowy, kwas mlekowy, olej słonecznikowy. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.

Zawartość

Porcji w opakowaniu: 28

Rozmiar 1 porcji: 3 oliwki (15 g)

Propozycja podania

Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.

Proces

Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek w odpowiednim stopniu dojrzałości dla danego rodzaju.

Właściwości

Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych:
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów:
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 g
Energia 528 kJ / 126 kcal
Tłuszcze ogółem: 23,5 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 3,2 g
Węglowodany ogółem: 8,3 g
w tym:
Cukry 0,1 g
Sól 2029 mg

 

Waga 0,85 kg
Wymiary 9 × 9 × 14 cm
Rodzaj

oliwki fioletowe, oliwki zielone

Waga oliwek i warzyw

420 g