Oliwki nadziewane czosnkiem
Oliwki nadziewane czosnkiem to propozycja przystawki idealnej dla osób lubiących niebanalne, charakterystyczne dodatki. Oliwki te stanowić będą doskonały dodatek do wielu potraw, takich jak różnego rodzaju sałatki, makarony czy pizza. Równie dobrze smakują podawane samodzielnie lub w towarzystwie serów czy oliwy z oliwek. Oliwki nadziewane czosnkiem to także zdrowy dodatek do kanapek, ponieważ czosnek jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia naszą odporność i ma szereg innych, cennych właściwości prozdrowotnych.
Pochodzenie
Oliwki zielone Chalkidiki to duże i mięsiste owoce o owalnym kształcie. Występują dwa rodzaje oliwek zielone i czarne w zależności od stopnia dojrzałości. Rosną wyłącznie w Grecji na Półwyspie Chalcydyckim. Charakteryzują się znakomitymi walorami smakowymi i są bardzo popularne na greckich stołach.
Rozmiar
Super Colossal 111-120 szt./ kg
Skład
Oliwki, woda, sól, kwas octowy, kwasek cytrynowy, czosnek. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.
Uwaga: może zawierać pestki i/lub fragmenty pestek.
Zawartość
Porcji w opakowaniu: 30
Rozmiar 1 porcji: 2 oliwki (15 g)
Propozycja podania
Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.
Proces
Zbiory rozpoczynają się od połowy września. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek.
Doznania
Chalkidiki przez wielu smakoszy jest uznawana za jedną z lepszych zielonych oliwek. Jest często spotykana na greckich stołach. Charakteryzuje się pikantnością, lekką goryczką z owocową nutą.
Właściwości
Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):
- z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
- obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
- podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
- dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- hamuje stany zapalne w organizmie
- wzmacnia układ odpornościowy
- reguluje pracę układu hormonalnego
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
- reguluje poziom glukozy we krwi
- odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
- chorób sercowo-naczyniowych:
- nadciśnienia
- miażdżycy
- choroby wieńcowej
- nowotworów:
- jelita grubego
- piersi
- cukrzycy typu 2
- zespołu metabolicznego
- chorób sercowo-naczyniowych:
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
- korzystnie wpływa na rozwój płodu.
Wartości odżywcze w 100 g | |
---|---|
Energia 744 kJ / 178 kcal | |
Białko: | 1,1 g |
Tłuszcze ogółem: | 18,5 g |
w tym: | |
Tłuszcze nasycone | 2,8 g |
Węglowodany ogółem: | 1,0 g |
w tym: | |
Cukry | 0,3 g |
Sól | 3250 mg |