-50%

Oliwki zielone Chalkidiki z migdałem 450 g – słoik 750 ml

15,50 

SKU: GGQ0750ZN40
Dostępność: 18 w magazynie

Oliwki zielone Chalkidiki z migdałem pochodzące z Półwyspu Chalcydyckiego, w Grecji. Przez wielu smakoszy uznawane za najlepsze zielone oliwki. Doskonałe do jajecznicy, sałatek, makaronów oraz pizzy.

Najlepiej spożyć przed: luty 2024

Uwaga: może zawierać pestki i/lub fragmenty pestek.

Na stanie

Zielone oliwki z migdałami dla smakoszy

Oliwki nadziewane migdałami to propozycja idealna jako dodatek do wielu dań dla nawet najbardziej wymagającego podniebienia. Idealnie sprawdzą się w różnego rodzaju sałatkach, nie tylko greckich, doskonale skomponują się z białym i czerwonym winem, więc oliwki z migdałami z powodzeniem mogą stanowić samodzielną przekąskę. Ich delikatny smak można podkreślić, łącząc je z wytrawnymi, długo dojrzewającymi serami i wędlinami, co daje prawdziwą eksplozję najbardziej wyrafinowanych smaków. Oliwki z migdałami to także idealna propozycja dodatku do makaronów oraz pesto. Oliwki nadziewane migdałami cechuje ciekawe połączenie struktur – delikatność i miękkość owocu zestawiona z chrupkim migdałem są cenione przez wszystkich krytyków kulinarnych na świecie. Subtelna słodycz migdałów delikatnie łagodzi słony smak zielonych oliwek, tworząc tym samym ciekawe połączenie. Zielone oliwki z migdałami dostępne w ofercie naszego sklepu dojrzewają w ciepłym, greckim słońcu na Półwyspie Chalcydyckim, dzięki czemu charakteryzują się wyjątkowo głębokim, lekko pikantnym smakiem i aromatem z delikatną owocową nutą. Oliwki nadziewane migdałami uznawane są przez wielu smakoszy za jedne z najsmaczniejszych zielonych oliwek.

Pochodzenie oliwek

Oliwki zielone Chalkidiki to duże i mięsiste owoce o owalnym kształcie. Występują dwa rodzaje oliwek zielone i czarne w zależności od stopnia dojrzałości. Rosną wyłącznie w Grecji na Półwyspie Chalcydyckim. Charakteryzują się znakomitymi walorami smakowymi i są bardzo popularne na greckich stołach.

Rozmiar oliwek

Super Colossal 111-120 szt./ kg

Skład

Oliwki, woda, sól, kwas octowy, kwasek cytrynowy, migdały. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.

Uwaga: może zawierać pestki i/lub fragmenty pestek.

Zawartość

Porcji w opakowaniu: 30

Rozmiar 1 porcji: 2 oliwki (15 g)

Propozycja podania

Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.

Proces

Zbiory rozpoczynają się od połowy września. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek.

Doznania

Chalkidiki przez wielu smakoszy jest uznawana za jedną z lepszych zielonych oliwek. Jest często spotykana na greckich stołach. Charakteryzuje się pikantnością, lekką goryczką z owocową nutą.

Właściwości

Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych:
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów:
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 g
Energia 1037 kJ / 248 kcal
Białko: 5,3 g
Tłuszcze ogółem: 23,0 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 2,5 g
Węglowodany ogółem: 2,3 g
w tym:
Cukry 0,1 g
Sól 3400 mg

 

Waga 0,85 kg
Wymiary 9 × 9 × 14 cm
Rodzaj

oliwki zielone

Waga oliwek i warzyw

450 g