-50%

Oliwki zielone Chalkidiki z pestką 1,2 kg – słoik 2l

27,50 

SKU: GGQ2000ZC0
Dostępność: 3 w magazynie

Oliwki zielone Chalkidiki pochodzące z Półwyspu Chalcydyckiego, w Grecji. Przez wielu smakoszy uznawane za najlepsze zielone oliwki. Doskonałe do jajecznicy, sałatek, makaronów oraz pizzy.

Najlepiej spożyć przed: luty 2024

Na stanie

Pochodzenie

Oliwki zielone Chalkidiki to duże i mięsiste owoce o owalnym kształcie. Występują dwa rodzaje oliwek zielone i czarne w zależności od stopnia dojrzałości. Rosną wyłącznie w Grecji na Półwyspie Chalcydyckim. Charakteryzują się znakomitymi walorami smakowymi i są bardzo popularne na greckich stołach.

Rozmiar

Mammouth 101-110 szt./ kg

Skład

Oliwki, woda, sól, kwas octowy, kwasek cytrynowy. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.

Zawartość

Porcji w opakowaniu: 80

Rozmiar 1 porcji: 2 oliwki (15 g)

Propozycja podania

Oliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.

Proces

Zbiory rozpoczynają się od połowy września. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek.

Doznania

Chalkidiki przez wielu smakoszy jest uznawana za jedną z lepszych zielonych oliwek. Jest często spotykana na greckich stołach. Charakteryzuje się pikantnością, lekką goryczką z owocową nutą.

Właściwości

Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):

  • z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:
    • obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
    • podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
  • dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • hamuje stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
    • chorób sercowo-naczyniowych:
      • nadciśnienia
      • miażdżycy
      • choroby wieńcowej
    • nowotworów:
      • jelita grubego
      • piersi
    • cukrzycy typu 2
    • zespołu metabolicznego
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • korzystnie wpływa na rozwój płodu.

 

Wartości odżywcze w 100 g
Energia 585 kJ / 140 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze ogółem: 14,0 g
w tym:
Tłuszcze nasycone 2,0 g
Węglowodany ogółem: 1,3 g
w tym:
Cukry 0,3 g
Sól 3250 mg

 

Waga 2,3 kg
Wymiary 13 × 13 × 21 cm
Rodzaj

oliwki zielone

Waga oliwek i warzyw

1,2 kg