Skład
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin Monteoliva jest wytłaczana z czterech odmian oliwek z ekologicznej uprawy. Z pewnością ważnym aspektem jest, że w skład oliwy wchodzi „naturalna mieszanka” głównie odmiana Hojiblanca oraz Picudo, Pajarera i Castacabra w mniejszych proporcjach. Godnym uwagi jest fakt, że jest to oliwa najwyższej jakości tworzona z najlepszych owoców i w doskonałym czasie dojrzewania. W rezultacie smak i jakość zostały wielokrotnie nagrodzone na wielu konkursach.
Pochodzenie
Z pewnością ma na to wpływ położenie gajów oliwnych spółdzielców, gdyż producent jest spółdzielnią. Plantacje zlokalizowane są w obszarze objętym rygorystycznymi wymogami w związku z Chronioną Nazwą Pochodzenia D.O.P. BAENA. Istotnie niewątpliwym czynnikiem sprzyjającym jest panujący klimat w Andaluzji, gdyż gmina Baena położona jest na południu Hiszpanii.
Proces
Chcąc zachować najwyższą jakość oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania są rozdrabniane przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. W związku z tym powstaje wysokiej jakości oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. W rezultacie, tak wyprodukowaną oliwę pakuje się bez dalszego przetwarzania. Dodatkowo istotną rzeczą jest, że oliwę tłoczy się w ograniczonych ilościach.
Doznania
Bez wątpienia wyjątkowość tego produktu polega na jego niskiej kwasowości, złoto-zielonkawym kolorze, średnio – wysokiej trwałości oraz wyrazistym profilu aromatycznym i smakowym. Ponieważ znajdziemy tu bardzo świeże aromaty zielonej oliwki, liści oliwnych i pomidora. Ponadto ma przyjemnie gorzkawy pikantny smak typowy dla odmiany Hojiblanca, jest to AOVE (oliwy najwyższej jakości w Hiszpanii). W związku z tym znacznie odróżnia ją od każdej innej hiszpańskiej oliwy, czyniąc ją wyraźnie rozpoznawalną. Bezsprzecznie jest to najlepsza oliwa z wyżej wymienionych oliwek, która znalazła się w zestawieniu 100 najlepszych oliw na świecie „TOP 100 AWARDS 2020 EVOOLEUM„.
Właściwości
Organiczna hiszpańska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin, jest ekstrahowana z 30 kg oliwek, ponadto jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały, które przyczyniają się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Oliwa wykazuje korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach w artykule):
- z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu –
- obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”
- podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”
- dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- hamuje stany zapalne w organizmie
- wzmacnia układ odpornościowy
- reguluje pracę układu hormonalnego
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi
- reguluje poziom glukozy we krwi
- odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:
- chorób sercowo-naczyniowych
- nadciśnienia
- miażdżycy
- choroby wieńcowej
- nowotworów
- jelita grubego
- piersi
- cukrzycy typu 2
- zespołu metabolicznego
- chorób sercowo-naczyniowych
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
- korzystnie wpływa na rozwój płodu.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
---|---|
Energia 3700 kJ / 900 kcal | |
Tłuszcze ogółem: | 100 g |
w tym: | |
Tłuszcze nasycone | 13,0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 79,0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 8,0 g |
Węglowodany ogółem: | 0,0 g |
w tym: | |
Cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białka | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |