0
0,00 
0
Wykorzystanie oliwy z oliwek extra virgin | Kolebka Smaku
Oliwa z oliwek – do jakich dań warto ją dodawać?

Oliwę z oliwek można wykorzystać na wiele sposobów. Znajduje ona zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się zarówno na zimno jak i do potraw wymagających obróbki cieplnej. Może stanowić dodatek do sałatek w postaci sosów czy dipów, a także służyć jako tłuszcz do smarowania pieczywa. Oliwa z oliwek może być także wykorzystywana do pieczenia, duszenia, grillowania i smażenia. Można użyć ją także jako składnik marynaty do mięs czy ryb. [przeczytaj również artykuł „Czy smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne”].

Oliwa z oliwek nadaje wielu potrawom pożądaną konsystencję oraz doskonały smak i zapach. Tłuszcze są również nośnikiem smaku, więc dodatkowo wydobywają i podkreślają smak wielu potraw. Do najpopularniejszych dań z użyciem oliwy z oliwek należą: sałatka caprese, czyli pomidor z mozzarellą, oliwą z oliwek i listkami bazylii, włoska pizza skropiona oliwą z oliwek oraz makaron z pesto, którego skład opiera się głównie na oliwie z oliwek.

Oliwa jest jednak oliwie nierówna, każda jest inna i charakteryzuje się innymi walorami smakowymi pasując do innych potraw. Na cechy sensoryczne, a dokładniej na gorzki i piekący smak oliwy wpływa przede wszystkim zawartość związków fenolowych. Nasze oliwy hiszpańskie charakteryzują się dużą goryczką i pikantnością, natomiast oliwy greckie są delikatniejsze w smaku. Zatem pierwsze mogą podkreślić walory dań o delikatnych i stonowanych smakach, natomiast te drugie pasują do wyrazistych potraw.

Można także przygotować własne kompozycje tworząc oliwy smakowe, np. dodając do oliwy z oliwek rozmaryn czy papryczkę chili.

Niezwykle istotne jest wybranie oliwy z oliwek dobrej jakości. Ze względu na walory zdrowotne, do dań na zimno poleca się dodawać oliwy z oliwek extra virgin, szczególnie oliwy o kwasowości poniżej 0,5% oraz oliwy premium (o kwasowości poniżej 0,3%). Do dań na ciepło poleca się natomiast oliwy o wyższej kwasowości gdyż są delikatniejsze i nie zmieniają smaku potraw.

Oliwa z oliwek powinna znaleźć się w kuchni każdego świadomego konsumenta. Zastosowanie oliwy z oliwek nie kończy się jednak na kuchni. Oliwa sprawdza się również w kosmetyce poprawiając stan skóry ciała, włosów i paznokci.

Piśmiennictwo:

  1. Kwiatkowska E. Oliwa z oliwek nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Eliksir zdrowia i młodości. Przegląd Gastronomiczny 2007, 61(6), 8-9.
  2. Marcinczyk B. Tłuszcze w kuchni. Poradnik Handlowca. Branżowy Miesięcznik Ogólnopolski dla Sklepów i Hurtowni FMCG 2015, 22, 09.
  3. Marwicka J, Makuch M, Niemyska K. Właściwości oraz kosmetyczne zastosowanie oliwy z oliwek jako produktu bogatego w substancje biologicznie czynne. Kosmetologia Estetyczna 2005, 5, 4: 417-421.
  4. Myrdal A. Zdrowa kuchnia – zdrowe życie: troska o naszych pacjentów i nas samych. Diabetologia po Dyplomie 2010, 7, 4: 49-51.
  5. Szymula M. Dobre tłuszcze w dobrej kuchni. Poradnik Restauratora 2011, 03.
  6. Wroniak M, Maszewska M. Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 26-36.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

X