0
0,00 
0
oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek – rodzaje

Oliwa z oliwek – rodzaje

Czy w Waszej kuchni na co dzień znajduje się miejsce dla tego pochodzącego z basenu Morza Śródziemnego dodatku? Oliwa z oliwek – bo o niej mowa – jest poniekąd „kropką nad i” w wielu daniach, nie tylko w słonecznej Hiszpanii, Grecji czy Italii. Jej szerokie zastosowanie znane jest już niemal na całym świecie. Przyszedł czas, aby poznać jej rodzaje. Zapraszamy do lektury!

Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek?

Skoro wspomnieliśmy o zastosowaniu oliwy z oliwek, warto zaznaczyć, że oprócz kuchni, ma ona też szerokie zastosowanie w kosmetyce – używana jest do zmiękczania skóry czy nawilżania włosów. Kosmetyki naturalne, w których składzie jest oliwa z oliwek, są coraz powszechniejszym rozwiązaniem.

Jakie rodzaje oliwy z oliwek wyróżniamy?

Warto zaznaczyć, że poszczególne rodzaje oliwy z oliwek różnią się między sobą w zależności od stopnia kwasowości. Im mniej jest w niej kwasów tłuszczowych, tym mamy gwarancję, że oliwa jest lepszej jakości. Najbardziej jakościowe zatem są te tłoczone na zimno, bez jakiejkolwiek obróbki chemicznej. Taka jest właśnie oliwa extra vergine. Wyróżnia ją najwyższa jakość, a do jej produkcji zostały użyte oliwki o odpowiednim stopniu dojrzałości, które mają najniższy poziom kwasowości. Najlepszej jakości oliwy są tłoczone z niedojrzałych owoców. Co warto zaznaczyć, oliwki bezpośrednio po zerwaniu poddawane są obróbce mechanicznej – rozgniata się je w specjalnej prasce, tym samym uzyskując wysokiej jakości soki. Przez cały czas tłoczenia utrzymuje się temperaturę niższą niż 27 stopni. Inną oliwą tłoczoną na zimno jest oliwa vergine. Ma ona nieco gorszą jakość od oliwy extra vergine. Wszystko za sprawą mniej jakościowych oliwek użytych do jej produkcji. Ma też znacznie wyższy poziom kwasowości i bardzo rzadko można ją znaleźć w sklepach.

Oliwy wytwarzane chemicznie

W tym przypadku mówimy o dwóch rodzajach: oliwie z oliwek, która w swoim składzie ma jedynie 15% oliwy i oliwie z wytłoków oliwnych, która nie posiada żadnych walorów smakowych i zdrowotnych.

Jakie właściwości zdrowotne ma oliwa?

Nie sposób nie zaznaczyć, że grecka oliwa z oliwek extra vergine jest bogata w przeciwutleniacze i minerały. Obniża poziom „złego cholesterolu” a podnosi ten „dobry”. Ponadto hamuje stany zapalne w organizmie i wzmacnia układ odpornościowy, co jest ważne zwłaszcza w obecnych czasach. Warto ją spożywać, gdyż działa pozytywnie, jeśli chodzi o profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Z pewnością warto ją stosować w kuchni, nie tylko do pizzy.

Jakie oliwy z oliwek znajdziesz w naszej ofercie?

W naszym sklepie kolebkasmaku.pl oferujemy wysokiej jakości oliwę extra vergine. Została ona wyprodukowana z różnego rodzaju oliwek. Możesz zatem wybrać oliwę z oliwek Chalkidiki lub też oliwę extra vergine organic BIO EKO PREMIUM EDITION, do której produkcji zostały użyte oliwki Adramitini i oliwki Kolovi. W naszej ofercie mamy zarówno łagodną, czyli klasyczną oliwę extra vergine, aromatyczną premium, jak i oliwę smakową: do wyboru czosnkowa, pomarańczowa, chilli czy cytrynowa. Jeśli chodzi o sposób jej używania, możesz postawić również na oliwę w sprayu. Próbując choć raz naszej oliwy z oliwek, przekonasz się, że warto mieć ją zawsze w zasięgu ręki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

X